ZOO Bratislava - príspevková organizácia Hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy

Bratislava
 

Cicavce

Muflón lesný



Muflón lesný

(Ovis aries musimon)

Rad: párnokopytníky
Dĺžka tela: 110 - 130 cm
Výška v kohútiku: 65 - 85 cm
Hmotnosť: 35 - 50 kg
Dĺžka gravidity: 22 týždňov
Počet mláďat: 1 - 2
Dĺžka života: 20 - 30 rokov
Potrava: bylinožravce, trávy a listy stromov a kríkov
Predátory: vlky
Spôsob života: žije v početných čriedach (20-30 jedincov) rozdelených poda pohlavia, skupinu samíc s mláďatami vedie stará skúsená samica, v zime sa pripájajú samce
Výskyt: pôvodne sa vyskytoval v oblastiach Stredozemného mora, odkaľ sa postupne rozšíril do lesov Európy
Biotop:
listnaté a zmiešané lesy
Zaujímavosť:
muflón je jedinou divou európskou ovcou. Samce sa vyznačujú mohutnými a výrazne zatočenými rohmi s vrúbkovaným povrchom, ktorých dĺžka dosahuje až 80 cm. Samice sú berohé, výnimočne môžu mať krátke rožky.

Vyhľadávanie