ZOO Bratislava - príspevková organizácia Hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy

Bratislava
 

Cicavce

Orangutan sumatriansky

(Pongo abelii)

Rad: primáty
Čeľaď:  Hominidi (veľké ľudoopy)/Hominidae 
Rod:  Pongo 
Výška: samec 97 cm, samica 78 cm
Hmotnosť: samec 87 kg, samica 37 kg
Dĺžka gravidity: 8,6 mesiaca (260 dní)
Počet mláďat: 1, veľmi vzácne dvojčatá
Dĺžka života: 45 rokov vo voľnej prírode, 55 rokov v zajatí
Potrava: ovocie (60%), listy, časti rastlín, hmyz, vtáčie vajcia, malé cicavce, med, hríby
Predátory: pre mladé jedince hlavne tiger, leopard obláčkový, dhoul (psovitá šelma) a krokodíl
Spôsob života: denná aktivita, stromový druh, čiastočne samotársky – samce sú samotárske, samice žijú so svojimi mláďatami, môžu tvoriť skupiny pri bohatých zdrojoch potravy (hlavne figy) a pri migrácii za potravou
Výskyt: nížinné primárne tropické dažďové pralesy a močariská Sumatry (Indonézia), zvyčajne do 800 m n. m.

Vyhľadávanie