ZOO Bratislava - príspevková organizácia Hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy

Bratislava
 

Cicavce

Vakoveverica krátkohlavá

(Petaurus breviceps)

Rad: vačkovce
Dĺžka tela: 13 - 15 cm
Dĺžka chvosta: 13 – 15 cm
Hmotnosť: 85 – 160 g
Dĺžka gravidity: 15 - 17 dní
Počet mláďat: 2
Vývoj vo vaku:  70 dní 
Pôrodná hmotnosť:  190 mg 
Dĺžka života: 5 - 8 rokov v prírode, 10 – 15 rokov v zajatí
Potrava: hmyz, malé stavovce, nektár a peľ z kvetov, sladká miazga spod kôry stromov (eukalyptov, akácií)
Predátory: mäsožravé vačkovce, hady, sovy, varany, introdukované mačky a líšky, dingo
Spôsob života: nočný, v skupinách pozostávajúcich zo 7 – 12 jedincov
Výskyt: lesy severovýchodná, juhovýchodná a východná Austrália, Nová Guinea, Indonézia, Bismarckove ostrovy a introdukovaná v Tasmánii
Poznámka:  dve kožné membrány medzi prednými a zadnými končatinami umožňujú “prelet” na vzdialenosť až 50 m 

Vyhľadávanie