ZOO Bratislava - príspevková organizácia Hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy

Bratislava
 

Priviezli sme si...

Dňa 23. októbra 2017 sme do bratislavskej ZOO doviezli tri jedince troch rôznych druhov:

Samicu adaxa núbijského (Addax nasomaculatus) plánujeme spárovať s našim chovným samcom. Samica sa narodila 13. februára 2011 v ZOO Nyiregyháza, Maďarsko, odkiaľ sa k nám dostala na základe odporúčania EEP koordinátora na adaxy.
Táto severoafrická antilopa preferuje pieskové a kamenisté púšte a polopúšte. Tak ako takmer všetky druhy kopytníkov, aj tento druh žije stádovým životom. Zväčša vytvára malé skupiny, ktoré sa počas migrácie zoskupujú do mnohopočetných stád. Tie migrujú za potravou – keďže adax je bylinožravec, preferujúci trávy, byliny a listy nízkych kríkov, potrebuje sa presúvať za potravou podľa jej výskytu.
Životnosť adaxov dosahuje takmer 20 rokov. Dĺžka tela v priemere dosahuje 125 cm a výška 105 cm. Hmotnosť sa pohybuje medzi 60 až 125 kg. Dĺžka gravidity je 8,5 mesiaca. Samica rodí jedno mláďa, ktorého pôrodná hmotnosť je 4,8 až 7 kg.
Farba srsti sa mení podľa ročného obdobia: v lete je pieskovo biela, aby nepriťahovala slnečné žiarenie, ale ho, naopak, odrážala. V zime je šedo hnedá, aby sa teplo udržiavalo na tele adaxa.
Keďže sa jedná o kriticky ohrozený druh, radi by sme rozmnožovaním prispeli k záchrane tohto druhu.

Samica diviaka visajanského (
Sus cebifrons negrinus), menom Bintang, sa narodila 16. novembra 2015 v ZOO Budapešť, Maďarsko. Odtiaľ k nám prišla na základe odporúčania EEP koordinátorky pre tento druh za účelom doplnenia našej chovnej skupiny.
Aj tento druh je kriticky ohrozený. Pochádza z dažďových lesov Filipín, a to z ostrovov Negros a Panay. Problémom je, že ľudia lesy vyrubujú a tak ubúda z prirodzeného biotopu tohto druhu. Keďže však diviaky visajanské žijú na ostrovoch, nemajú sa kam presunúť do nového prostredia.
Tento druh žije v malých rodinných skupinách. Sú to všežravce, živia sa najmä hľuzami, korienkami, listami, rôznymi plodmi a drobnými bezstavovcami, ktoré si rypákmi vyhrabú zo zeme. Dožívajú sa 10 až 15 rokov. Priemerná dĺžka ich tela je 100 cm. Samice dorastajú do výšky 30 až 45 cm a dosahujú hmotnosť 20 až 35 kg, samce dorastajú do 65 cm a vážia medzi 40 až 80 kg.
V období párenia samcovi na hlave dorastá hriva do tzv. číra, čo je pre samice veľmi atraktívny vzhľad. Na konci rozmnožovacieho obdobia však samcovi hriva vypadá a on ostane takmer plešatý. Po štyroch mesiacoch samica rodí dve až štyri mláďatá.

Samca papagája kráľovského (Alisterus scapularis) spárujeme so samicou, ktorá je už v našej ZOO. Samec sa narodil 29. mája 2011 v ZOO Nyiregyháza, Maďarsko.
Tak ako väčšina vtákov, aj papagáje sú párovo žijúce druhy. Preto sme veľmi radi, že sa nám podarilo dopárovať našu samicu.
Papagáje kráľovské obývajú dažďové lesy Austrálie, kde žijú v malých skupinách. Živia sa semenami a plodmi, ktoré oberajú zo stromov a následne otvárajú silnými zobákmi. Pazúry im slúžia na pridržiavanie sa a lozenie po vertikálnych kmeňoch stromov. Dožívajú sa až 25 rokov života. Dĺžka ich tela dosahuje 42 cm. Samica po párení znesie dve až päť vajec, ktoré inkubuje 21 dní.
Samca od samice možno rozoznať podľa sfarbenia peria na hlave: samce majú čisto červenú hlavu, samice zelenú.

 adax núbijský  diviak visajanský  papagáj kráľovský

Späť



Vyhľadávanie