ZOO Bratislava - príspevková organizácia Hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy

Bratislava
 

Prvé prírastky v tomto roku

Od začiatku roka 2019 v ZOO Bratislava pribudlo niekoľko nových prírastkov. Ako prvé sa narodila samička oryxa arabského (Oryx leucoryx), v sobotu 2. februára a samček lamy krotkej (Lama glama), v utorok 5. februára 2019.

Otec mláďatka oryxa arabského, Thiory, pochádza zo ZOO Thoiry vo Francúzsku, matka Blueberry je zo ZOO Jardin des Plantes Paris. Oryx arabský je  najmenší druh z rodu Oryx. Vo voľnej prírode boli začiatkom 70. rokov 20. storočia následkom nadmerného lovu vyhubené. Vďaka chovným záchranným programom a postupnému navráteniu jedincov zo zoologických záhrad do voľnej prírody sa podarilo divoké populácie stabilizovať. Oryx arabský je od roku 2011 zaradený do kategórie medzi zraniteľné druhy (patrí do kategórie Medzinárodného červeného zoznamu ohrozených druhov IUCN - Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov).

Táto púštna antilopa je výborne prispôsobená na život v drsných, suchých podmienkach. V hlave má špeciálny systém ochladzovania krvi, aby sa jej neprehrial mozog. Telo je sfarbené do pieskovej farby, ktorá odráža slnečné žiarenie, takže ani to sa neprehrieva. Ich srsť má podsadu, ktorá akumuluje teplo do zásoby a uvoľňuje ho počas chladných zimných nocí. Nohy v zime stmavnú, aby si udržali teplo.

Oryx arabsky

Po mláďatkách oryxa arabského a lamy krotkej nám v ZOO vo februári pribudli ďalšie mláďatká - kozliatka kozy kamerunskej, samček ťavy dvojhrbej a mláďatko sitatungy západnej. Mláďatko lamy krotkej (Lama glama) sa narodilo 5. februára 2019. Otcom je náš chovný samec Bogyó a matkou samica Nieves. Pretože samček je celý bieleho sfarbenia, chovatelia mu dali meno Snowy. Pôrod prebehol bez komplikácií úplne prirodzene a mláďatko je veľmi aktívne. Lamy sú blízke príbuzné tiav. Žijú v háremových skupinách (do 20 jedincov), kde má dominantnú pozíciu samec. Približne pred 6 000 rokmi boli lamy v Južnej Amerike zdomácnené. Dodnes sa často chovajú ako domáce zvieratá na mäso, srsť alebo nosenie ťažkého nákladu.

Lama krotka

 

Dňa 16. 2. 2019 sa narodili dve mláďatká kozy domácej kamerunskej (Capra hircus), samec aj samička. Malé kozliatka môžete vidieť vo výbehu za spodným jazerom pelikánov. Kozy kamerunské sú jedným z najmenších plemien spomedzi všetkých kôz. Dosahujú výšku len do 30 až 40 cm a hmotnosť od 15 do 30 kg. V našich podmienkach sa chovajú prevažne ako okrasné plemeno.  Pochádzajú z Afriky, z oblasti Kamerunu. Dokážu sa veľmi dobre prispôsobiť aj zimám v našich končinách. Živia sa trávou, listami a kôrou stromov či kríkov.

Dňa 17. 2. 2019 sa narodil samček ťavy dvojhrbej. Chovatelia mu dali meno Lancelot. Matka je Lu, narodená 31. 5. 2009 v ZOO Praha, prišla k nám 28. 5. 2010, a je to jej 3. mláďa. Otcom je chovný samec Ňoňek, narodený 9. 5. 2000 v ZOO Varšava, odkiaľ k nám prišiel v roku 2002. Ňoňek u nás splodil už 8 mláďat, 4 samčekov a 4 samičky. Ťavy sú známe tým, že dokážu vydržať dlhšiu dobu bez pitia. Umožňuje to tvar ich červených krviniek, ktorý je oválny (môže sa rozpínať) a umožňuje tak ťavám vypiť veľké množstvo vody naraz bez toho, aby krvinky praskli.

Mýtom je, že ťava má v hrboch vodu. Má tam zásoby tuku, ktorý sa v čase nedostatku vody a potravy premieňa na vodu a energiu. Ťavy sú dokonale prispôsobené na život v púšti. Uzatvárateľné nozdry chránia dýchaciu sústavu pred pieskom a široké vankúšiky na nohách zabezpečujú stabilitu na sypkom piesku. Husté obočie a dva rady dlhých rias chránia oči.

Tava dvojhrba

Dňa 25. 2. 2019 sa nám narodilo mláďatko sitatungy západnej. Pohlavie mláďatka ešte určiť nevieme, pretože matka si ho chráni a schováva pred ostatnými. Mama sa volá Isariel, narodila sa 6. 6. 2015 v ZOO Praha, prišla k nám 28. 3. 2018. Otec sa volá Drobček, narodil sa 28. 3. 2017 v ZOO Hodonín a prišiel k nám 23. 3. 2018. Sitatungy západné sú v ZOO pomerne časté a dobre sa množia. Mláďatá sú po odrastení na základe odporúčania ESB koordinátora presunuté do iných ZOO.

Sitatunga západná je antilopa obývajúca močariská a mokrade strednej a západnej Afriky. Samica je menšia, svetlejšie sfarbená s bielymi pruhmi a fľakmi, samec je tmavý až hnedý, má mierne špirálovité rohy, ktoré dosahujú dĺžku až 90 cm. Sitatungy sa živia vodnými rastlinami, výhonkami, listami drevín a drobným ovocím. Rozmnožujú sa počas celého roka. Gravidita trvá približne 240 dní a počas suchého obdobia porodí samica jedno, výnimočne dve mláďatá.

 

Dňa 7. marca sa nám narodilo aj mláďatko dikobraza bielochvostého. Dikobraza môžete spoznať podľa jeho dlhých ostrých ostňov, ktoré využíva najmä na ochranu pred veľkými mačkovitými šelmami. Keď sa cítia v ohrození, naježia dlhé ostne a smerujú ich proti nepriateľovi. Akonáhle sa ostňami dotknú predátora, dokážu ich z pokožky veľmi rýchlo uvoľniť a tie ostanú zapichnuté v koži nepriateľa. Dikobrazy sú nočné zvieratá, preto do svojho vonkajšieho výbehu vychádzajú až za súmraku. Zazrieť ich môžete v ich vnútornom priestore cez bočné okienko.

 

 

Späť



Vyhľadávanie



tlačidlo vstupenky online